Lietuviški patiekalai
Lietuviai – žemės ūkio visuomenė. Žiemos čia labai ilgos.
Šie du dalykai padės suprasti, kodėl kaskart sėsdami prie lietuviško patiekalo susiduriate su lėkšte, pilna mėsos ir riebalų. Lietuviai daug naudoja ir rudą duoną. Jis skanus, tamsus, sunkus, kvapnus ir ilgai išlieka šviežias.
Štai keletas lietuviškos virtuvės receptų:
Šalta burokėlių sriuba
3 stiklinės virinto vandens, 2-3 virti burokėliai, supjaustyti juostelėmis, 1 stiebas šviežių svogūnų, 2-3 stiebai šviežių krapų, 1 šviežias agurkas (supjaustytas), 1 kietai virtas supjaustytas kiaušinis, 1/2 litro grietinės , druska, virtos bulvės. Sumaišykite visus ingredientus šaltame virintame vandenyje. Padėkite į šaldytuvą maždaug valandai. Patiekiamas labai šaltas atskirai su lėkšte karštų virtų bulvių. Tai tradicinė vasaros sriuba.
Bulvių vėdarai
10 didelių bulvių, 2 vidutiniai svogūnai, 2 šaukštai riebalų, 60 colių mažos kiaulienos. Padažas: kelios juostelės taukų, 2 susmulkinti svogūnai Bulves sutarkuoti ir išspausti vandens perteklių. Ištirpinkite taukus, suberkite susmulkintą svogūną ir pakepinkite, kol svogūnas taps skaidrus. Bulves ir svogūną gerai išmaišykite, įberkite druskos ir pipirų. Investines prikimškite mišiniu ir kepkite iki šviesiai rudos spalvos. Ant silpnos ugnies pakepinkite taukų juosteles, suberkite smulkintą svogūną ir pakepinkite, kol paruduos. Šiuo padažu užpilkite bulvinės dešros gabalėlius.
Cepelinai (bulvių cepelinai)
Bulvių mišinys: 10 didelių bulvių, 3 vidutinės virtos bulvės. Mėsos mišinys: 1 svaras maltos jautienos, 1 didelis svogūnas, susmulkintas. Padažas: 6 juostelės šoninės, 1 nedidelis svogūnas, susmulkintas, 1/2 pintos grietinės. Bulves sutrinkite, sudėkite į sūrio audinį ir išspauskite, kol beveik išdžius, palikite skysčio (krakmolas nusės ant dugno). Į bulves įpilkite šiek tiek krakmolo iš rezervuoto skysčio ir gerai išmaišykite. Nulupkite ir sumalkite virtas bulves, pasūdykite ir gerai sumaišykite su bulvių mišiniu. Suformuokite 8 apvalius rutuliukus ir gerai sumaišykite su svogūnu, įberkite druskos, pipirų, šiek tiek vandens ir suformuokite 8 rutuliukus. Suplokite bulvių rutuliukus ir dėkite mėsą į centrą ir suformuokite tešlą aplink mėsą į cepelinų formas. Virkite dideliame virdulyje su 4 ar 6 litrų pasūdyto vandens 20 minučių. Šoninę susmulkinkite ir kepkite ant silpnos ugnies, kol paruduos šoninės traškučiai. Įpilkite grietinės ir pakaitinkite keletą minučių. Šiuo padažu užpilkite cepelinus ir patiekite po vieną ar du vienam žmogui.